TORCH szerológia (várandóság alatt v. előtt)

A TORCH betűszó, a toxoplasma, rubeola, citomegalovírus, herpesz és egyéb (others) szavak kezdőbetűiből áll. Az egyéb a magzatra kockázatot jelentő fertőzések alatt a varicella zoster vírus (VZV), a Parvovírus B19 és a további hasonló fertőzéseket értjük. A TORCH-vizsgálat jelzi azt is, hogy az illető átesett-e már életében a fent említett kórokozók okozta fertőzéseken, ezáltal lehetővé válik, hogy kiszűrjük azokat, akik még fogékonyak a fertőzésre. A terhesség során szerzett TORCH-kórokozók az anyánál általában nem vezetnek komplikációkhoz, viszont magzati károsodást, vetélést okozhatnak, ezért a terhesség vállalása előtt fontos a védettségi állapot meghatározása, és a fogékonyak számára tájékoztatás nyújtása a lehetséges kockázatokról, és azok elkerülésének lehetőségeiről.

A toxoplazmózist egy parazita okozza, amely a várandósság alatt a méhlepényen keresztül jut az anyából a magzatba. Ha a megfertőződés a terhesség közben jön létre, vetélést vagy súlyos születési rendellenességek kialakulását okozhatja.
A fertőzés forrása nem kellően átsütött hús, nyers kecsketej, és a macska ürüléke, illetve ezzel szennyezett zöldség, gyümölcs lehet.
A vizsgálat alapján megtudjuk, hogy a kismama fogékony-e a fertőzésre, vagy már régebben átesett rajta. Amennyiben fogékony, a várandósság alatt a legszigorúbban kell ügyelnie a kézmosásra és az ételek elkészítésére.

A várandósság első 4 hónapjában zajló rubeola (rózsahimlő) fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességeket okoz az újszülöttben. Fogékony terheseknek kerülniük kell a gyermekközösségeket, ahol a megfertőződés kockázata magas. Gyermekkori kötelező védőoltás van ellene Magyarországon 1989 óta.

Az anya citomegalovírus-fertőzése a várandósság alatt vagy a szoptatás időszakában terjedhet a magzatra, illetve a csecsemőre. A magzati fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet.

A herpeszvírus (HSV) 1-es típusát (ajakherpesz) az emberek többsége hordozza, de a herpeszvírus 2-es típusa (nemi szervi herpesz) csak 20-30%-ban fordul elő.
Várandósoknál ajánlatos tisztázni, hogy egyik, másik vagy mindkét vírust hordozzák-e. (Tünetmentes hordozók is lehetnek!)
A várandósság alatt bekövetkező megfertőződés vetélést, súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulását eredményezheti az újszülöttben.
A fogékony nőknek különösen kell tehát ügyelniük arra, hogy nehogy éppen a terhesség ideje alatt fertőződjenek meg! Mivel a fertőzés forrása a szexuális partner, az ő vizsgálata ebben az esetben feltétlenül javasolt.
A HSV-fertőzés és tünetmentes vírusürítés kimutatható a méhnyakról, vagy a gyanús elváltozásról levett mintából PCR-módszerrel. A már korábban lezajlott fertőzés okozta védettség kimutatására is van lehetőség. A védettség ellenére a vírus egy életen át a szervezetünkben marad és a fertőzés az immunrendszer legyengülése hatására fellángolhat, vagy tünetmentes is maradhat. A terhesség utolsó heteiben a méhszájon, vagy a hüvelyben zajló HSV-fertőzés császármetszést indikál.

A varicella zoster főleg gyermekkorban szerzett fertőző betegség, mely ellen már létezik védőoltás, de nem kötelező. A fogamzóképes nők már csak 5-7%-ban fogékonyak a VZV-fertőzésre, ezért nem gyakori, 5-7 eset jut 10000 terhességre. A fertőzés okozta magzati károsodás súlyossága függ a terhesség korától.
A várandósság első 20 hetében zajló varicella fertőzés okozta magzati károsodás igen ritka (1-2%), de többnyire igen súlyos tünetekkel jár.
A terhesség utolsó napjaiban szerzett anyai varicella fertőzés súlyos, kiterjedt fertőzést okozhat az újszülöttön, mivel ilyenkor már nincs idő a születés előtt a védő hatású anyai ellenanyagok átjutására a méhlepényen keresztül a magzatba.

Parvovírus B19 (erythema infectiosum) ellen a szülő nők 50%-a védett, cseppfertőzéssel és vérkészítmények útján terjed. A betegség az esetek egyharmadában tünetmentes, máskor kiütéseket okoz. A magzatra veszélyt a második és harmadik trimeszterben szerzett fertőzés jelent. Ilyenkor a magzati fertőződésre 33%-ban van esély, ez magzati ödémát, vérszegénységet és 9-13%-ban magzati halált okozhat.

A TORCH-szűrést érdemes ez utóbbi két vizsgálattal is kiegészíteni.