Mirena – méhen belüli hormon hatóanyagú rendszer

Mirena/Levosert/Jaydess – Kényelem a fogamzásgátlásban

A Mirena ideális fogamzásgátló módszer azoknak, akiknek erős menstruációs vérzésük van, mert:

 • 88 százalékkal csökkenti a vérzés mennyiségét már az első negyed évtől
 • a vérzéses napok száma is kettőre csökken az alkalmazás első évében
 • csökkenti a menstruációs fájdalmat is

A Mirena ideális fogamzásgátló módszer azoknak, akik a napi tablettaszedés helyett kényelmesebb és biztonságosabb megoldást keresnek, mert:

 • a felhelyezés után 5 évig nincsenek elfelejtett tabletták
 • nem kell végleges döntést hozni, a gyermekvállalás bármikor tervezhető
 • a méhen belüli rendszer eltávolítása után a nők 80 százaléka egy éven belül várandós leszMirena/Jaydess/Levosert levonorgestrel - intrauterin rendszer
 • a Mirena kényelmes átmenetet biztosít a fogamzóképes korból a menopauzába.

A Mirena méhenbelüli rendszer főbb jellemzői

 • Megbízható hosszú távú  fogamzásgátló módszer, Pearl-indexe 0,1. (Az index azt mutatja, hogy a 100 nő közül, akik egy éven keresztül használják az adott fogamzásgátló eszközt, hányan esnek teherbe. Értéke minél alacsonyabb, annál biztonságosabb.)
 • Fogamzásgátló hatása 5 éven át folyamatosan fennáll
 • Költséghatékony
 • Használói hiba nem befolyásolja
 • Nem kell rá naponta odafigyelniMirena/Jaydess/Levosert levonorgestrel - intrauterin rendszer
 • Szoptatás alatt is alkalmazható
 • A szülést követő 6. héttől felhelyezhető
 • Minimális hormonkiválasztódás az anyatejbe
 • A gyermek növekedése és súlygyarapodása zavartalan
 • Csekély vagy semmiféle hatás a tejelválasztásra
 • Ötvözi a szoptatás alatt alkalmazható módszerek előnyeit, minimalizálja azok hátrányait
 • Nem tartalmaz ösztrogént , szisztémás hormonhatása minimális
 • Alkalmazásakor csökken a vérzés mennyisége és a kismedencei gyulladás incidenciája.

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MIRENA ÉS MILYEN ESETBEN ALKALMAZHATÓ?

Mirena/Jaydess/Levosert levonorgestrel - intrauterin rendszer

A Mirena egy kisméretű T-alakú méhenbelüli rendszer, ami a felhelyezés után levonorgesztrel hormont bocsát ki a méh üregébe. A T-alak a méh formájának felel meg. A T-alak függőleges szára egy hengert hordoz, ez tartalmazza a hormont és ennek a karnak az alsó szárához két finom fonal csatlakozik.

A rendszer állandó koncentrációban levonorgesztrelt bocsát ki, azonban ennek mennyisége igen csekély (20 mikrogramm 1 nap alatt). A Mirena azáltal akadályozza meg a terhességet, hogy a méh belső rétegének a havonta történő kifejlődését szabályozza, ezért ennek a rétegnek a vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy Ön teherbe essen, valamint a méhcsatornában (a méh nyílása) a normál nyákot vastagabbá teszi, így a spermium nem képes a méhbe behatolni, hogy megtermékenyítse a petesejtet.

A Mirenát lehet fogamzásgátlás céljára (a terhesség megakadályozására) és menorrhagiában (nagymértékű menstruációs vérzésben) alkalmazni. Hormonpótló kezelés során a Mirena használata megakadályozza a méhnyálkahártya túlzott mértékű növekedését.

A fogamzásgátlásban a Mirena éppolyan hatásos, mint a napjainkban alkalmazott leghatékonyabb réztartalmú méhenbelüli eszközök, vagy a szájon át szedett fogamzásgátlók (antibébi tabletták). A vizsgálatok (klinikai kísérletek) eredménye alapján egy év alatt 1000 Mirenát használó nőre körülbelül 2 terhesség jut.

A nagymértékű menstruációs vérzésben a Mirena már 3 hónap után a menstruációs vérzés jelentős csökkenését okozza. Néhány páciensnek teljesen elmarad a menstruációja.

A Mirena nem elsőként választandó fogamzásgátló módszer fiatal, nem szült nők számára.
Hasonlóan nem ajánlott olyan, a változás korán már túljutott nők számára sem, akiknek a méhe számottevően megkisebbedett.

Mirena használat mellett nagyon ritkán fordul elő teherbeesés. Az intrauterin rendszer használata mellett előfordulhat, hogy a magzat a méhen kívül helyezkedik el (extrauterin terhesség). A méhenkívüli terhesség nagyon súlyos állapot. Az alábbi tünetek azt jelezhetik, hogy Önnek méhenkívüli terhessége van, ebben az esetben azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát:

 • A menstuációs ciklusa abbamarad, ezután állandó vérzése, vagy fájdalma van;
 • Bizonytalan, vagy nagyon erős alhasi fájdalma van;
 • A terhesség normál jelei fennállnak, gyengének érzi magát és vérzik.

A felhelyezés időpontja

Mirena/Jaydess/Levosert levonorgestrel - intrauterin rendszer

Fogamzóképes korban levő nők esetében a Mirenát a menstruáció kezdetétől számított 7 napon belül javasolt felhelyezni. Szülést követően 6 hét elteltével történhet meg a méhen belüli rendszer felhelyezése. Az első trimeszterben történt vetélés után közvetlenül is felhelyezhető a Mirena.

Amennyiben Ön már Mirenát használ és eljött az az idő, amikor azt ki kell cserélni, nem szükséges megvárnia a menstruáció kezdetét, a Mirena a ciklus bármelyik napján kicserélhető. Ha a Mirena alkalmazásának célja idősebb nőknél a méhnyálkahártya védelme hormonkezelés során, a rendszer bármikor felhelyezhető, ha a havi vérzés már teljesen megszűnt. Egyéb esetben a havi vérzés, illetve a megvonásos vérzés utolsó napjaiban lehetséges a felhelyezés.

Kötelező ellenőrzések

Az első év során kétszer kell ellenőriztetnie a Mirenát: szokás szerint 3 hónappal a felhelyezés után és 12 hónappal a felhelyezés után ismét. Az első év eltelte után évente egy alkalommal szükséges a Mirenát ellenőrizni, kivéve, ha a kezelőorvosa másképp rendelkezik.
Azonban, ha az Ön esetében az alábbi feltételek bármelyike (esetleg egyszerre több feltétel is) fennáll, késlekedés nélkül keresse fel kezelőorvosát:

 • Nem érzi a Mirena fonalakat;
 • A rendszer alsó részét érzi;
 • Úgy gondolja, hogy terhes lehet;
 • Állandó jellegű hasi fájdalma, láza van, vagy szokatlan hüvelyváladékot tapasztal;
 • Ha Ön, vagy partnere fájdalmat, vagy kellemetlenséget érez közösülés közben;
 • Hirtelen változásokat tapasztal a menstruációs ciklusaiban (pl.: a menstruációs ciklusai teljesen abbamaradnak, majd állandó vérzés, vagy fájdalom jelentkezik, vagy a menstruációs vérzés mennyisége kicsi, vagy megszűnik és ezt követően erős vérzése indul);
 • Ha Önnek egyéb orvosi problémája van, mint pl. migrénes fejfájások, vagy visszatérő intenzív fejfájások, hirtelen látászavarok, sárgaság, vagy magasvérnyomás betegség.

Terhesség

Amennyiben a Mirena jó pozícióban helyezkedik el, teherbeesés nagyon ritkán fordul elő. Azonban, ha a Mirena elhagyja a helyét Ön már többé nem védett, ezért a fogamzásgátlásnak egyéb formáját kell addig választania, amíg felkeresi kezelőorvosát. Néhány asszonynak elmaradhat a menstruációja mialatt Mirenát használ. A menstruáció elmaradása nem szükségszerűen a terhesség jele. Ha Ön gyermeket szeretne, a Mirenát kezelőorvosa bármikor eltávolíthatja. Az eltávolítás igen egyszerű és rendszerint fájdalmatlan. Eltávolítása után a Mirena nem zavarja a normál fogamzást. A Mirena eltávolítását követő első menstruációs ciklus alkalmával már terhes lehet.

Szoptatás

A levonorgesztrel (LNG) napi adagja és plazmakoncentrációja alacsonyabb, mint bármelyik egyéb hormonális fogamzásgátló módszer esetében. A LNG koncentrációját szoptató anyák anyatejében határozták meg. A korlátozott tapasztalatok miatt a Mirena nem ajánlott elsővonalbeli fogamzásgátló módszerként a szoptatás ideje alatt.

Tampon használata a Mirena felhelyezése után

Két évtizedes tapasztalat mutatja azt, hogy tampon használatára gyakorlatilag nem lesz szüksége, amíg a Mirenát alkalmazza. Amennyiben mégis úgy érzi, szükség van tamponra, azt elővigyázattal kell cserélnie, nehogy meghúzza a Mirena rögzítőszálait.

Lehetséges mellékhatások

A menstruációs ciklus változásai normális mellékhatások, mint például pecsételő vérzés, rövidebb, vagy hosszabb menstruáció, szabálytalan vérzés, enyhe vérzés, vagy a vérzés elmaradása, kellemetlen ciklusok, fájdalmas menstruációk.