LEEP (méhnyak elektromos kacskimetszése)

LEEP kacskonizáció (loop konizáció, hurokkimetszés)

A LEEP (loop electrosurgical excision procedure) műtéti technológiát a debreceni Aranykéz Nőgyógyászati Magánrendelőben a méhnyak elváltozásainak kezelésére használjuk, melynek során kóros sejteket tartalmazó szövetet távolítunk el. Az eljárás neve magyarul konizáció, kacskonizáció, illetve hurokkimetszés és egyszerre tekinthető diagnosztikának valamint terápiának. Lényege, hogy egy olyan nagyfrekvenciás wolfram hurok végzi a metszést, amely ultra rövidhullámú sugárzás segítségével képes egyúttal a vérzést is csillapítani.

Méhnyakrák

A méhnyakrák világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. A méhnyakrák nagyon lassan, hosszú évek alatt fejlődik ki és így azon daganatos betegségekhez tartozik, mely időben észlelve 100%-ban gyógyítható. Éppen ezért igen fontos a rendszeres méhnyakrák-szűrés!

A méhnyakrák esetében a szövettani diagnózis jelenti a kezelés alapját. Ennek legcélszerűbb módja a konizáció – kónikus, körkörös kimetszés a méhszájból -, ami egyszerre jelent elegendõ mennyiségű vizsgálati anyagot a diagnózishoz, kimetszéssel terápiát, illetve megelõzést. A műtét során nyert anyagból végzett szövettani vizsgálat igazolni tudja a folyamat jóindulatú voltát is. Indokolt a konizáció akkor is, ha a rákszűrés során végzett citológiai vizsgálat rákos sejtekre gyanús eredményt adott. A szövettani vizsgálat dönti el, hogy jóindulatú daganatról, rákot megelőző állapotról vagy korai rákról van szó. Ha a konizációt szabályszerűen végezeték, illetve erre mód volt, nem származik belőle semmilyen hátrányos következmény.

A konizáció szövettani vizsgálatának eredménye az alábbi információkat nyújtja:

 1. A rákmegelõzõ állapot súlyossága, kiterjedése.
 2. A rák szövettani típusa.
 3. A Grade.
 4. Az esetleges ér− és nyirokér−betörés jelzése.
 5. A folyamat kiterjedése milliméterekben.
 6. A szélek érintettségének értékelése.

Méhnyakrák-megelőző állapotok kezelése, a konizáció fajtái

 1. Standard kezelés: hideg késes konizáció és frakcionált abrázió. Ezt követi a szövettani vizsgálat, melynek eredménye alapján eldönthetõ a további kezelés szükségessége. A hideg késes kimetszést a legtöbb intézményben még több napos kórházi ápolással végzik.
 2. Új konizációs eljárások, amik megfelelõ körülmények között jóval kisebb megterhelést jelentenek, és így akár ambuláns, akár 1 napos kezelés formájában elvégezhetõk.
  1. Krio−terápia: A fagyasztás 5 mm mélységig pusztítja el a szöveteket, ismételt alkalmazás, és 4−5 mm−rel a kérdéses területen túl terjedõ jéglabda mellett. CIN I., II−ben 90–95%−ban hatásos,azonban CIN III−ban már csak 80–85%−ban. Mindig endocervikális curette (ECC) kell,hogy megelõzze, és szigorú obszerváció javasolt utána.
  2. Lézer: A CO2 lézer segítségével a kérdéses terület evaporálható. Hátránya, hogy ugyanúgy, mint a fagyasztásnak, nincs utólagos szövettani kontrollja. Emiatt a nyomonkövetésnél fokozott óvatosság szükséges. Lézer segítségével konizáció is végezhetõ. Hátránya, hogy 0,6–1,0 mm szél a konizátumból szövettanilag értékelhetetlen lesz, a thermocoagulatio miatt. Frakcionált abrázióval történõ kiegészítése kötelezõ!
  3. LEEP (loop konizáció, hurokkimetszés): Egy nagyfrekvenciás elektromos hurok ultra rövidhullámú sugárzás segítségével képes a vágás mellett egyszerre vérzést is csillapítani. Elõnye a gyorsasága, és az, hogy többnyire csak megfigyelést igényel. A módszer fájdalomcsillapítást igényel (általában helyi érzéstelenítést), 5-10 percig tart, és rendelőben elvégezhető. Utána a nő enyhe kellemetlenséget érezhet, és kis vérzés jelentkezhet. Mindig ki kell egészíteni legalább cervix abrázióval. Elsõsorban még nem szült nõknél alkalmazzuk.

Loop konizáció (LEEP)

A loop konizáció lényege, hogy egy nagyfrekvenciás elektromos áram alatti vékony wolfram hurok (kacs) segít a kóros szövetrész eltávolításában. Az áram hatására az elektróda közelében a sejtek felhevülnek és elpárolognak, vagyis kimetszésre kerül a kóros szövetet.

A loop konizáció előnyei:

 • a környező szövetekben minimális hőkárosodást okoz,
 • a sebgyógyulás folyamata gyorsabb,
 • nem eredményez hegesedést,
 • szövettani vizsgálatra alkalmas minta nyerhető a méhszáj szöveti állományából,
 • a vágás mentén a vérzés minimális, mivel a kimetszés során a készülék ultra rövidhullámú sugárzás segítségével elállítja a vérzést,
 • 1 napos kezelésként végezhető.

A loop konizáció menete

 1. Hüvelyfeltáró eszköz (speculum) bevezetése a hüvelybe, a hüvelyfertőtlenítés, kolposzkópos vizsgálat.
 2. Az eltávolítandó terület megállapítása, a méhszáj rögzítése.
 3. A megfelelő méretű LEEP kacs kiválasztása.
 4. Lidocain érzéstelenítő injekció beadása négy helyen.
 5. A kóros rész eltávolítása, szükség esetén a méhnyak belső részéről történő mintavétel (curettage).
 6. A sebalap gömbelektródával történő “elsütése” (Ön nem érez fájdalmat).
 7. A kóros rész szövettani vizsgálatra küldése.
 8. További teendőket a szövettani vizsgálat eredményének ismeretében lehet megbeszélni.