Méhnyakrák elleni HPV védőoltás (Silgard, Cervarix)

Mi ellen véd a HPV vakcina?

A vakcina a 100 ismert HPV-típus közül azon 4 ellen véd, amelyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek méhnyakrákhoz illetve szemölcsök kialakulásához.
A HPV 16, 18-as típusai tehetőek felelőssé a méhnyakrákos esetek 60-70 százalékért, míg a HPV 6 és 11-es típusai okozzák a szemölcsös megbetegedések 90 százalékát.

Kinek javasolt a HPV-vakcina?

Elsődlegesen 9-15 éves lányoknak javasolt, a szexuális élet megkezdése előtt. Másodlagosan a 16-26 éves nőknek.

Miért javasolt a HPV-vakcina ennyire fiatal lányoknak?

Ajánlott a lányoknak/nőknek a szexuálisan aktív időszakot megelőzően megkapniuk a vakcinát. Ennek oka, hogy az oltás abban az esetben adja a legteljesebb védelmet, ha előtte a vakcinában található 4 vírustípus egyikével sem fertőződtek meg.

Miért csak a 9-26 éves lányoknak javasolt a HPV-vakcina?

A vakcina biztonságát és hatékonyságát ebben a korosztályban tesztelték széles körben. Az oltás hatékonyságát vizsgálaó kutatás a 26 év fölötti nők körében csak nemrég indult, részükre az oltás engedélyeztetésre csak később kerülhet sor.  Egyéni esetben a vakcina beadása mérlegelhető.

Mi ellen nem nyújt védelmet a HPV-vakcina?

Mivel a vakcina nem véd az összes HPV-típus ellen, nem képes megakadályozni az összes méhnyakrákos esetet vagy genitális szemölcsöt. A méhnyakrákos esetek körülbelül 30-40 százaléka ellen nem véd a vakcina, ezért fontos lesz a nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre és kiegészítő HPV-szűrésre járniuk. (HPV-szűrőhelyek és orvosok listája)

A vakcina szintén nem véd a genitális szemölcsök egy része ellen és más szexuális úton terjedő kórokozók ellen sem, így továbbra is fontos lesz a megelőzés, azaz a védekezés a szexuálisan aktív felnőttek számára, hogy a HPV és más szexuális úton terjedő  fertőzések esélyét csökkentsék. (További információ)

Mi a HPV-vakcina haszna a szexuálisan aktív nők számára?

A szexuálisan aktív nők szintén részesülhetnek a vakcina védelméből, viszont a kialakuló védelmet korlátozhatja az éppen zajló HPV-fertőzés. A védelem csak a HPV-vakcina azon négy típusa ellen szerezhető, amellyel a nő az adott időpontban nem fertőződött.
A négy HPV vakcina-vírustípus (6, 11, 16, 18) kimutatása (kizárása vagy megerősítése) HPV-vizsgálattal lehetséges, mely a legtöbb szakorvosnál kérhető. (HPV-szűrőhelyek és orvosok listája)

Szükség van-e nőgyógyászati- és HPV-szűrésre az oltás megkezdése előtt?

Igen, mivel meglévő fertőzés esetén kérdéses a vakcina hatékonysága a szexuálisan aktív nők esetében. A későbbiekben észlelt valamelyik vakcinatípus általi HPV-fertőzésről nem dönthető el, hogy az oltás előtt vagy után kapta-e.

A vakcináció nem helyettesíti a nőgyógyászati rákszűrést sem. A szűrés a beoltott nők számára is erősen javallt.

Kell a beoltott lányoknak/nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre járniuk?

Igen. Három ok van, amiért a nőknek továbbra is kell járniuk a rendszeres méhnyakrákszűrésre:

Először is a vakcina nem véd az összes méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen, tehát a beoltott nők továbbra is ki lesznek téve a rák kialakulása veszélyének. Így a rendszeres nőgyógyászati- és HPV-szűrés a későbbiekben ugyanolyan fontos.

Másodszor, azoknak a nőknek az esetében, akik azután kapják meg a vakcinát, hogy a négy említett vírustípus (6, 11, 16, 18) közül már bármelyikkel megfertőződtek, kérdéses lehet a vakcina teljes hatása.

Harmadszor, néhány nő nem kapja meg az összes szükséges dózist (vagy nem megfelelő ütemezésben), tehát a vakcina teljes hatása nem biztos, hogy érvényesül az ő esetükben.

Mi a helyzet a fiúk beoltásával?

Még nem ismert, hogy a HPV-vakcina hatékony-e 9-15 éves fiúk számára. A kutatások most folynak arról, hogy az oltás képes-e megelőzni a HPV-fertőzést és az azzal kapcsolatos betegségeket a férfiaknál. Valószínű, hogy hatásos lesz számukra a genitális szemölcsök és ritkább rákfajták megelőzésére. A fiúk/férfiak oltása indirekt módon hatással lehet a lányok/nők egészségére. Arra azonban a vizsgálatok még nem adnak lehetőséget, hogy ezt megállapítsuk.

A terhes nők is megkaphatják a HPV-vakcinát?

A vakcina nem javasolt terhes nőknek. A kutatások nem elégségesek annak megállapítására, hogy a vakcina biztonságos-e a terhes nők és a születendő gyermek számára. Ez idáig a tanulmányok azt sugallják, hogy a vakcina nem okoz egészségügyi problémákat, de további kutatásokra van szükség. A nőknek a jelenlegi ismeretek szerint ki kell hordaniuk a magzatot, mielőtt megkapják a vakcinát. Ha a nőről kiderül, hogy terhes, miután megkezdte az oltássorozatot, az oltást a terhesség végéig el kell halasztani, és a szülést követően folytatni.

Mennyire hatékony a HPV-vakcina?

A tanulmányok azt mutatták, hogy a vakcina közel 100 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a HPV négy típusa által okozott betegségeket, ideértve a rákmegelőző méhnyak-, szeméremtest- és hüvelyelváltozásokat és a genitális szemölcsöket. A vakcinát főleg olyan fiatal nőkön vizsgálták, akik a négy HPV-típus közül egyik fertőzésnek sem voltak még kitéve.

A vakcina nem gyógyítja meg a már meglévő HPV-fertőzéseket, genitális szemölcsöket, rákmegelőző vagy rákos állapotokat.

Meddig tart a vakcina védelme? Szükség lesz-e megerősítő oltásra?

Még nem ismert, hogy a HPV-vakcina mennyi ideig biztosít védelmet. A kutatásokban 5 éve kísérik figyelemmel a nőket, és ez idő alatt a védettség megfelelő volt. További kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, szükség lesz-e a későbbiekben megerősítő oltásra.

A lányok/nők akkor is védettek lesznek a HPV ellen és az azzal kapcsolatos betegségek ellen, ha nem kapják meg a vakcina mindhárom dózisát?

Erre a kérdésre a válasz még nem ismert, így nem tudjuk, hogy mennyire védettek azok a lányok/nők, akik csak az első vagy az első kettő dózist kapják meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az oltási programot minden esetben befejezzék.

Milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinának?

A tanulmányok nem mutattak ki semmilyen komolyabb mellékhatást, az oltás helye körüli fájdalom fordul elő leggyakrabban.

Milyen rendben történik a vakcina beoltása?

A HPV-vakcinát 3 dózisban adják 6 hónap alatt. A második és a harmadik dózist 2 illetve 6 hónappal az első oltást követően kell beadni, mely a szakorvosoknál és háziorvosoknál kérhető.

Hol lehet kapni a vakcinát?

A vakcina vényköteles, melyet a Társadalombiztosítás nem támogat. Gyógyszertárakban férhető hozzá.

Fontos megjegyzés:
A fenti tájékoztató a Magyarországon jelenleg forgalomban lévő oltásra vonatkozik.