Hirzutizmus(fokozott szőrnövekedés)

A fokozott szőrnövekedés egyik változata a „hirzutizmus” az a kóros állapot, amikor nőkön fokozott szőrnövekedés jelentkezik a test azon részein, ahol ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni (pl. bajusz, szakáll, emlő, köldökcsík, has, mellkas). Ezeket a testrészeket férfihormon-függő, un. „androgén-dependens” régióknak is hívjuk. Ettől el kell különíteni az un. „hipertrichózis” fogalmát, minek esetén a szőrösödés az egész testre közel egyenletesen kiterjed. Mindkét típusú elváltozás hormonális eredetű, de míg hirzutizmusban a nőkben élettani körülmények között kis mennyiségben is termelődő férfi hormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek (pl. pajzsmirigy) kóros működése állhat a tünetek hátterében. A fokozott szőrnövésnek sok oka van. Előfordul, hogy az enyhe panasz, kozmetikai probléma hátterében a hormonális szervek betegségei: gyulladásai, daganatai is állnak.

Okok

  1. A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben
  2. A hormonok iránti érzékenység fokozódása

A férfi hormonok nőkben a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin”) juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képez, ami a hirzutizmus fő kiváltó oka.

Milyen betegségek állhatnak a fokozott szőrnövekedés hátterében?

  • PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)
  • Menstruációs hormonális zavarok
  • Mellékvesék túlműködése és daganatai
  • Kóros elhízás, fokozott inzulin szint, inzulinrezisztencia
  • Pajzsmirigy betegségei
  • Egyes gyógyszerek (például hidantoin készítmények -antiepileptikumok, egyes hormonális fogamzásgátlók, cortikoszteroidok)

A páciensek zömében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem a fokozott szőrnövéssel párhuzamosan egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, férfias jellegű kopaszodás is megfigyelhető.

A diagnózis és a személyre szabott terápia összeállításához elengedhetetlen endokrinológus szakorvos bevonása is.

Konzultáció az endokrinológussal

Szakemberrel való találkozás alkalmával részletes kikérdezésre kerül sor, minek során a tünetek kialakulási ideje, a kórelőzmények, a korábbi és most szedett gyógyszerek listája, valamint a családban előforduló betegségek kerülnek tisztázásra. A konzultáció alkalmával kiszámításra kerül a Ferriman-Gallway index is. Hormonvizsgálatra és (nőgyógyászati) ultrahangvizsgálatokra is sor kerülhet a pontos diagnózis felállításához. Az eredmények tükrében endokrinológus szakorvos egyénre szabott kezelési tervet állít össze a betegség természetétől függően.

A gyógyulást befolyásoló tényezők

  • A betegség és a tünetek fennállásának ideje, a páciens kora (az előzetes kozmetikai beavatkozások ronthatják a gyógyulás esélyeit!)
  • Az alapbetegség(ek) természete