A condyloma acuminatum – magyarul hegyes függöly, kondilóma – a női nemi szervek leggyakoribb vírus okozta elváltozása. Általában rizsszemnyi, néha borsónyira is megnövő szemölcsök emelkednek ki csoportosan a gát, a nagyajkakon, a hüvelyben bőréből, illetve a nyálkahártyájából. Az esetek túlnyomó többségében nem okoznak panaszt, legfeljebb a fertőzött terület enyhén viszket. A magtyar bőrgyógyászok, nőgyógyászok, urológusok rendelésein becslések szerint százezernél is több condylomás beteg fordul meg évente.

CondylomaA szemölcsök megjelenéséért a humán papillomavírus (HPV) nevű kórokozó felelős. A HPV vírusoknak több mint 100 típusát ismerjük, ezek közül is a 6 és 11 típusok okozzák a fertőzések mintegy 90%-át. Condyloma

jóindulatú szemölcsök képződéséhez vezető HPV típusok általában a rosszindulatú daganat kialakulásának szempontjából alacsony rizikót jelentenek. A condyloma az alacsony daganatrizikó ellenére mindenképpen kezelendő, hiszen ennek hiányában általában terjed és növekszik, valamint a partnert is fertőzi. A vírussal érintkezők mintegy kétharmadánál jön létre a fertőzés, melynek átlagos lappangási ideje 3 hónap.

A gyógyítás általában sikeres, hiszen a kondilóma egy Condyline vagy Podophyllin nevű oldattal történő néhány ecsetelés után általában eltűnik. Ha ez a kezelés sem vezet eredményre, a szemölcsöket sebészi úton lehet eltávolítani (helyi érzéstelenítésben lekaparhatók, leégethetők, lefagyaszthatók). Nagyon ritkán kerül sor – általában az elhanyagolt esetekben, nagy kiterjedésű szemölcsök esetén – gyógyszeres kezelésre.

A genitális szemölcsök a kezelést követően gyakran kiújulhatnak. Ennek az az oka, hogy a tüneteket (a szemölcsöket) meggyógyítottuk, de a szervezetben még jelen van az azokat okozó humán papillómavírus (HPV). E vírus jelenléte egyébként a felnőtt nők és férfiak jelentős részében kimutatható, becslések szerint életük során körülbelül 10 százalékuknál fordul elő kondilóma. A kondilómát okozó HPV-törzsek azonban egyéb elváltozásokat, bizonyos törzsei méhnyakrákot okozhatnak, ezért a kondilómás betegnél különösen fontos a méhnyakrák-szűrés elvégzése.

Kép forrása: healcentral.org