A hüvelygomba

A hüvelygomba, ami a nők egyik leggyakoribb panasza, a hüvely környékén előforduló gyulladásos fertőzés.

Tünetei: szűnni nem akaró viszketés, égető fájdalom, sűrű túrószerű folyás, közösülési fájdalom és nehézség, vizelési panaszok. A húgycsőnyílás közelsége miatt gyakran fordul elő egyidejűleg hólyaghurut is, amely gyakori vizelési ingerrel járhat együtt. A kórokozó, a különböző Candida típusok normál körülmények között is megtalálhatóak a szervezetben, ám az immunrendszerünk részét képező hasznos baktériumflóra megakadályozza korlátlan szaporodásáukat. Az érzékeny egyensúly felborulása, vagy a baktériumok megsemmisülése esetén a sarjadzó gomba elszaporodik a nemi szervek nyálkahártyáján.

Különösen hajlamosak a fertőzésre a várandós anyák, a cukorbetegek, a lisztérzékenyek, stresszes életet élők, az antibiotikumot vagy magas hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szedők és a legyengült immunrendszerű nők. Bővebb hüvelyváladékozás betegség nélkül, élettani körülmények között is jelentkezhet, de az esetek túlnyomó többségében fertőzés áll a panaszok hátterében.

A gombafertőzést okozhatja szexuális úton terjedő fertőzés, hormonháztartás-változás (a probléma gyakrabban jelentkezhet terhesség alatt, fogamzásgátló szerek szedése mellett, vagy a menstruációt közvetlenül megelőző napokon) vagy legyengült immunrendszer.

A hüvelygomba kezelése

A tünetek észlelésekor ajánlatos azonnal bőr és nemi gyógyászhoz fordulni. Nem egyértelmű diagnózis esetén a szakember hüvelyváladékot vesz le tenyésztés céljából. Ennek segítségével mutatható ki a különböző gombafajok, pl. a Candida túlszaporodása. A betegség kezeléséhez általában gyógyszeres segítség szükséges, az antibakteriális mosakodószerek nem elegendőek a fertőzés legyőzéséhez. Általában gombaellenes hatóanyagot tartalmazó hüvelykúp ajánlott kiegészítve a környékére alkalmazott gombaellenes krémmel. Bizonyos esetekben (különösen visszatérő fertőzés esetén) gyógyszerszedés is ajánlott. A sikeres kezelés alapfeltétele a partner egyidejű kezelése.

A betegség megelőzése

A megelőzés szempontjából fontos az ellenálló képesség növelése (sok mozgással, egészséges táplálkozással). Ajánlatos a cukorfogyasztást és a koffeinbevitelt minimalizálni. Fokhagyma és magas B-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása különösen ajánlott. Viselj pamut fehérneműt műszálas helyett, a tanga viselése nem célszerű. Toalettpapír használatakor törlő mozdulat mindig előröl hátrafelé irányuljon.